Over 250 udsatte mennesker, der kæmper med hjemløshed, misbrug og psykisk sårbarhed, sætter den 27. juni kursen mod Hillerød for at spille med i det åbne sjællandsmesterskab i OMBOLD - en særlig form for gadefodbold, hvor fællesskabet udenfor banen er mindst lige så vigtigt, som sejrene på banen.
Hillerød er værtsby, når kommunen i samarbejde med OMBOLD den 27. juni afvikler det åbne Sjællandsmesterskab (SM) i gadefodbold for mennesker i udsatte positioner, og for Hillerøds borgmester har det været særligt vigtigt at prioritere et idrætsarrangement som dette, der tilgodeser udsatte mennesker.
- Vi er meget glade for at lægge baner til sjællandsmesterskabet. OMBOLD står for meget af det, vi som kommune arbejder med dagligt: inkluderende fællesskaber, at der skal være plads til os alle sammen, og at vi alle sammen har nogle kompetencer og evner, også selvom livet indimellem tager en drejning, siger borgmester i Hillerød Kommune, Kirsten Jensen.
Borgmesteren sætter flere ord på arrangementets vigtighed, når hun skal holde tale ved mesterskabets åbning, men Kirsten Jensen vil ikke være det eneste kendte lokalpolitiske ansigt, der vil være en del af det festlige fodboldarrangement. Midt på dagen vil et udvalgt hold af lokale politikere nemlig spille showkamp mod et lokalt OMBOLD-hold for at prøve kræfter med den inkluderende form for gadefodbold.
Gode oplevelser på og udenfor banen
Der vil både være flotte pokaler, medaljer og ære på spil, når bolden ruller til SM, og selvom det luner at få ”ædelt metal” med hjem, er det alligevel det trygge og positive idrætsfællesskab, der har det største fokus. Meningen med arrangementet er netop at give de udsatte spillere en god oplevelse i et positivt trygt fællesskab, hvor der er fokus på alt det, spillerne kan.
OMBOLD arrangerer i løbet af året regionale mesterskaber i hele Danmark, og mesterskaberne er altid et tilløbsstykke blandt spillerne. Det motiverer nemlig til at deltage i de ugentlige træningerne, som OMBOLD afvikler i 23 kommuner, og mesterskabet i sig selv giver et vigtigt positivt afbræk fra en hverdag, som ellers kan være præget af stress og negative tanker.
Og det har faktisk også stor sundhedsmæssig gavn, når mennesker i udsatte positioner deltager i OMBOLDs aktiviteter. Forskning viser nemlig, at to timers gadefodbold, én gang om ugen i tre måneder får mennesker, der kæmper med hjemløshed, ud af risikozonen i forhold til de største livsstilssygdomme.
Nuancering af den gængse fortælling om udsatte mennesker
Mesterskabet har dog ikke bare stor betydning for spillerne, for mesterskabet kan også med til at rokke ved den gængse fortælling om, hvad det vil sige at være et menneske i en udsat position.
- Gennem fodbolden, og det fællesskab der følger med, oplever mange af vores spillere, at de bliver sundere, nedsætter deres misbrug og bryder med ensomheden. Men mesterskabet kan samtidig også være med til at rykke ved fordommene om udsatte og hjemløse mennesker. Ved vores mesterskaber kigger tilskuerne ikke ned eller væk, men på, og vores spillere gør noget, de er gode til og stolte af. Det er ikke så ofte, at hr. og fru. Danmark ser mennesker, der kæmper med hjemløshed, psykisk sårbarhed eller misbrug i positiv setting, og det kan være med til at rykke ved fordommene, fortæller Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD.
Praktisk info
- Dato: 27. juni
- Tidspunkt: Klokken 10.00 til 16.00
- Showkamp mellem lokalpolitikere og lokale OMBOLD-spillere kl. 13.00.
- Spillested: Milnersvej 35D